HaTy CuMeL :)

layak ke kau jadi kawan aku??

Assalamualaikum.
salam sabtu !

"LAYAK KE KAU JADI KAWAN AKU?"

okey, 
kalau kite sebut sal kawan..
"dia kawan aq, kau pun kawan aq.. blablabla"
sebenarnye, korang taw tak ape maksud..
"KAWAN"
cube korang cari maksud kawan kat wikipedia ke, google, yahoo..
ade tak? ade??
sure susah kann..
mesti korang dapat cari maksudnye dalam blog, website and so on..
tak ada FACT pun tentang kawan..
tu dah cukup menunjukkan yang "KAWAN" tuu boleh berbagai-bagai..
bukan ikut ape yang kite rase..
before pape..
kite relax2 otak dlu..
meh dengaq lagu..
now lea kongsikan 1 lagu yang citer tentang kawan.
lagu nie tak femes sgt..
tp kalau korang dengaq..
sure korang suke (kowt)..

okey.
secara umum, korang akan kate..
kawan..
mestila ade waktu sedih and happy,
susah senang..
ape-ape punn kawan..
sume kawann..
kawan,
kawan,
kawan...
korang lak cane? ape yang korang nak kat kawan korang, korang adil dan saksama tak ngan kawan korang??
cube tanye kat diri korang..
selama korang kawan ngan org lain,
ade tak benda yang korang buat kt kawan korang, 
dalam mase yang same korang ta suke kawan korang buat mcm tu kat korang..

korang perasan tak..
korang rase kawan korang tu buat salah kat korang..
korang mula lah..
tak nak kawan..
ignore bagai..
dan mule la terputus perhubungan persahabatan korang..


rugi tau kalau kite hilang kawan..
kawan tu umpama tangan kanan korang..
sbb..
bila korang dalam kesedihan..
mereka akan datang.. happykan korang, dengaq rintihan korang..
bayangkan.. korang kene angkat barang, tp korang just gunakan tangan kiri..
boleh angkat tak barang korang ??
kalau ringan okey laa..
kalau berat??
bukan kawan-kawan korang yang tolong??
sbb tu lea kap, kawan tu bagaikan tangan kanan..
kenape tangan kanan???
sbb, segala yang baik, datangnya dari tangan kanan..

tp..
macam ne plak dengan..
kawan makan kawan??


karnivor ke kawan korang, sampai nak makan korang? erkk..
heee.. gurau..
yeah ! lea penah jumpa gak istilah "kawan makan kawan" or "kawan tikam belakang"
and lea pena jumpe kawan macam niee...
memang menyakitkan ati !.. sangat2 la sakit.. !
tapi, manusia kan.. 
mungkin dia jeles dengan ape yang korang ade sekarang..

ape yang korang perlu buat lau jumpe makhluk macam kat atas tu??
senang jee..
korang kawan dengan dia, se ikhlas mungkin..
tunjukkan yang korang sayang sangat kat kawan korang tu..
and. banyak-banyak doa, biaq diberi petunjuk supaya..
jangan la makan kawan.. g la makan ikan ke, sayo ke..
Insyaallah, berkat doa korang, mane tau, dia datang mintak maaf ke..

INGAT!!
korang jangan pulak cari pasal ngan dia kat atas dunia nie..
if sekali dia da buat kat korang..
korang maaf kan dia..
biaq sumenye serah kepada Yang Maha Kuasa..
sebab tu pentingnya ikhlas berkawan..

PESANAN !! buat kawan-kawan lea..
tak kira lah kat mana pun..
ikhlas berkawan, Insyaallah kawan kite pun akan ikhlas kawan ngn kita..
berkawan nie banyak dugaan..
lea harap-harap, korang bersabar yee..
dunia tak selalu indah, kadang-kadang ade ributnyaa..
banyak-banyak berdoa..
 ingat.. 
"KAWAN KITA, MENUNJUKKAN SIAPA KITA"
baik korang, baik la kawan-kawan korang.. 


6 comments:

  1. kwn yg baik akn sntiasa bersma kita wlupun kita susah...
    bukan hnya brsma kita ktika kta senang, tpi hilang ktika kta susah..

    ReplyDelete
  2. k.a.w.a.n banyak maksud dalam perkataan tu. kawan senang & susah, dunia & akhirat dan kawan yang baca entri kita tiap2 kali ada entri baru. hehehe

    ReplyDelete
  3. HAHA. areenn layakk ! layakk!..

    ReplyDelete