HaTy CuMeL :)

Tips Penting Shopping Online !

Assalamualaikum,


Hai semua ! So hari ni lea nak kongsi tips-tips nak shopping online. Seriously Lea memang suka shopping. Every month mesti Lea akan schedulekan jadual Lea untuk pergi malls lagi-lagi kalau ade sales. Sape yang tak suke sales woii! hehe. Tapi ade mase, alahaii malasnye nak drive pergi mall. Nak gi shopping sorang-sorang pun macam boring coz takde kawan yang nak tukang komen and tukang banyak songeh kan. So, the easier way adelah SHOPPING ONLINE! Lagi la ni zaman semuanya dihujung jari , Facebook, Instagram, website and banyak lagi.

Ramai yang tak berani nak ambil risiko bila shopping online ni. Mesti yang ade tanya "Boleh percaye ke ni?".. "Takutlah kene tipu".. dan banyak la lagi pertanyaan. Ikutkan Lea mase mula-mula dulu nak shopping online pun macam ni jugak. So, the best way korang nak shopping, jom lea bg tips-tips.

1 - SURVEY


Haaa.. sebenarnye ni lah langkah yang paling penting korang kene buat. Ramai yang skip, sebab bila tengok satu onlineshop, suka brg tu, then trus order. Korang kene rajinkan jari jemari dan masa korang untuk survey barang. Contohnya korang nak beli krim muka. Memang zaman sekarang ni bersepah-sepah kan orang yang jual krim-krim bagai ni. So, ape yang korang leh buat, korang survey. survey la at least 5 online shop(paling sikit). Tak kira la thru instagram ke, fb ke.. korang kene rajin. Selain korang boleh dapat better price, korang boleh jugak jimat duit kan? sometimes bila korang buat survey, korang blh dapat info if ade yg online shop yang pernah tipu cust or anything yang kite nak elakkan. same goes bila shopping closet. survey first!

2 - FEEDBACK

Beside dari survey, korang tgk jugak feedback dari customer yang beli dengan blogshop/instashop/onlineshop tu. Lea paling suka shopping kat instagram. Sebab korang boleh tengok feedback by baca komen-komen gambar diaorang. Feedback itu sangat penting, sebab kadang-kadang kalau barang kecantikan ada yang tak sesuai dengan kulit dan sebagainya. So, dari situ korang tau produk tu ok ke tak. Keep googling ok!


3 - QUALITY

Bila dah godek-godek, dah tengok feedback, dah jumpe yang better price and dah puas hati, make sure u all aware dengan kualiti produk dan org yang menjualnye. Make sure Ori, good quality, good hospitality and good in all aspect. Korang semua boleh selidik, how long it takes for delivery, pre order or ready stock, material, ingredient, contain, and so on.

4 - CONFIRMATION/ STOCK STATUS

Confirm again barang yang korang nak beli, price, postage. Please tanya balik dengan org yang korang deal tu, sama ada barang READY STOCK or PRE-ORDER. Dont easy buat confirmation without knowing the stock status. Sebab dia bagi differences yang sangat besar. Usually, barang yang ready stock ni mahal sikit dari yang pre-order. Sebab pre-order ambil masa 2 - 3 weeks at least utk sampai kpd customer manakala ready stock boleh esok pos. Lea akan terangkan tentang Pre-Order & Ready stock utk next short entry ok.

5 - ORDER

Ok, this is the biggest step. Bila korang order, korang akan menggunakan Whatsapp or IM or Wechat or ape-ape je la. If this is first time korang order dengan dealer, make sure korang jangan delete your conversation. Termasuklah bank account and nama. If ada ape-ape misunderstood between u and the dealer, korang boleh lah argue sebab ade bukti. Dan simpan jugak No fon beliau okeyy !

6 - DELIVERY



Once u dah order, just confirm kan balik bila dia akan pos barang and how long it takes nak sampai. Sometimes, onlineshop ade buat COD ( cash on delivery). If korang rasa korang nak COD, korang tanya la onlineshop tu dia ade buat COD tak, area mana, bila, Then u all tanya la , if korang nak COD kat sini situ boleh ke tak. If boleh, COD. If not, pos la. Usually kalau Pos laju, just about 1 or 2 days je dah sampai. Tak temasuk public holiday.

Do i help?? hehe. sorry if tak banyak membantu. But ni lah yang Lea buat sepanjang lea shopping online. Ape yang penting, kene sabar ok!

So thats it for today, hope dpt la tolong u all lagi-lagi yang first time nak purchase. Ok, Bye !

2 comments:

  1. kadang2 tkut jga nk shoppg o9.. btw thanks for yr info.. bguna la utk org yg x biasa shppg o9 ni.. eh blogger mlaka jga la.. salam pekenalan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp. hehe. salam perkenalan juge :)

      Delete