HaTy CuMeL :)

Saya si Kulit Sensitif & tips utk merawat

Assalamualaikum.


Hari ni lea nak bercerita pasal kulit sensitif. Actually lea pun mengalami benda yang sama, yang orang kata sangat menjengkelkan kehidupan seharian lagi2 kalau mengadap cermin. And seriously, amat menjengkelkan. 8 of 10 people have sensitive skin and it cause from weather, product, environmental, hygiene and so on.

Sejak dari bangku sekolah sampailah masuk IPT, lea mmg tak ada langsung masalah kulit. Sehingga lea try 1 produk set pencuci muka yang keluar di majalah2. Kononye nak la putih sikit sebab dulu lea time sekolah aktif kawad and sukan, so kulit takyah cakap la..

Ramai kata kalau pakai produk tu, takkan ada pengelupasan kulit. *ayoo, teruknye BM aku* but after 2 weeks lea pakai, kulit lea jadi teruk sangat-sangat and jerawat jangan cakap lah, bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Kulit mengelupas, warna kulit tak rata.. and bila letak moisturizer, dia punye pedih Tuhan je lah yang tahu..And sejak tu lea berhenti guna dan stop hampir sebulan lea langsung tak pakai pencuci muka sebab nak biaq dia baik secara naturally. Tapi malangnye tak menjadi.

Produk kulit?? jangan cakap lah.. macam2 produk dah lea guna, dari yang murah sampailah yang mahal tapi takda 1 pun yang membantu. Seriously, lea sampai give up dah.

Tu cerita few years ago. Today, Alhamdulillah. even takla cantik kulit, tapi perlahan-lahan lea nampak perubahan. Just tinggal bekas2 jerawat and kulit sensitif memang mengambil mase yang lama nak merawat. So lea nak kongsi beberapa tips utk si kulit sensitif.

Tips :
1 - If korang try guna produk, at least korang try 6 bulan, if tak da perubahan langsung, change new produk.
2- Make sure minum air secukupnye 6-8 gelas sehari.
3- Ambil supplemen untuk kulit, cnth, vit c, vit E, fish oil dan sewaktu dengannye.
4- Rajinkan diri minum green tea. Sebab green tea mengandungi antioksidan yang tinggi n bagus utk kulit. Sekurang2nya 1 cawan sehari.
5- Elakkan dari guna produk yang mengandungi bahan aktif sbb dia akan buat kulit bertambah kering dan mengeluarkan sebum / oily skin.
6- tidur yang cukup.
7- Kebersihan. cnth, benda yang kita dekat dengan kulit like sarung bantal, brush yang kita guna utk pakai make up, span, and tangan.

Kat sini lea ada few produk yang lea guna and berkesan kat kulit lea. Mane tau baik utk kulit korang jugak ke..

1- Bio-essence Tanaka White.

credit:cikmar

Seriously, memang mahal sikit lah, but berbaloi. Bila kulit korang tinggal kesan2 je, cari produk yang utk putihkan kulit. Sebab Tanaka white ni "double whitening" .. so, Alhamdulillah baru 1 week + lea pakai, slowly dah hilang dah sikit2. Kesan dia memang cepat.

2- Olay Natural white 


Ok, Olay natural white ni yang bestnye water contain dia sgt tinggi, lea pakai rase lembab je kulit. But if korang ada masalah kulit jerawat, elakkan pakai yang cream, sbb boleh clogged pores. Yang ni face baru dia.

3- Mineral make up.

Mineral make up ni membantu merawat kulit. Sebab contain dia sangat ringan dan takkan membebankan kulit. Juga kurangkan kulit dari berminyak. Antara produk yang lea pakai sampai sekarang, Maybelline.



4- Revlon colorstay Foundation 

Ramai yang tanya lea, kalau kulit sensitif , foundation ape yang sesuai nak pakai?? So, ni lah dia.


Memang best , kulit memang full cover, tahan 24 hours, and the best thing..... kulit tak berminyak pun! tipu la kalau tak berminyak langsung, tapi dia kawal sebum kulit kita.

5- Green Tea & Vit c.

Tak kesahlah ape jenama green tea pun, but seriously memang bagus utk kulit. Minum suam2 panas pagi or before tido memang menyaman kan.. Vit c pun penting. 500gm pun dah cukup dah.. Amalkan tiap-tiap hari, Insyaallah. Kalau leh dapat green tea yang fresh, lagi bagus. Ang serbuk green tea tu boleh dijadikan scrub/mask.

Kita ni dijadikan kulit berbeza-beza , so jgn malu dengan kulit kita sekarang. Yang penting jgn give up ! Yakinkan diri.. cakap.. " satu hari kulit aku akan cantik!" motivate diri dan In sya Allah.

For further info, korang leh lah jenguk kat sini.
Bio-Essence
Olay
-Maybelline
-Revlon

or korang leh google nama produk and baca feedback pengguna .

Ok guys, gudluck :)

41 comments:

  1. kulit hana sensitif kalau muka di makeupkan..huhu hana pun pelik tapi itu lah yang terjadi kat hana.. huhu. skrang hana xpakai apa2 produk, makeup pun x. risau sebab perkara ni terjadi lagi.beberapa bulan baru nak neutralkan balik. ni entri hana.

    http://onitsukahana.blogspot.com/2013/04/rahsia-ku-kini-milik-mu.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. @hana hadi samela Lea dulu. Macam tu slalunye pores kulit hana bear. So senang nk clogged. Act Ade tips jugak utk big pores. Sebelum hana pakai make up, cuci muka hana dgn air Sejuk or ambl ais, then urut kulit muka guna ais tu. Sampai rase kulit kebas or rase cm tebal.then cecepat make up. Elakkan pakai krim muka.

      Delete
    2. bagusnya ade community for sensitive skin gilrs ni.sya pon pemilik kulit sensitif tegar.mmg bkn senang nk cari produk yg betul elok utk kita,for me...gune produk yg natural nmpk lg baik utk kulit.paling tak tahan kalau tgh try produk pastu cakap,ooo..ni mmg kesan die kuarkan toksin,thats why kulit jadi truk dr sebelumnya...no!!..utk sesapa yg berkulit sensitif,percayalah,bile kulit anda trus ada kesan rengsa akibat dr penggunaan produk,better stop cause our skin affect easily compared for those yg ade normal skin..

      Delete
  2. Sesuai tak tanaka white ni utk kulit oily?

    ReplyDelete
  3. Sesuai tak tanaka white ni utk kulit oily?

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far lea pakai, ok la, kulit kurang berminyak, and glow je. but compact powder or bedak yg kite pakai tu kene sesuai dgn kulit, sbb kdg2 bedak tu yg buat kulit kita bertambah oily.

      Delete
  4. akak
    sy pun ada kulit sensitif tp tak tahu nak pakai apa ?
    sy tak pakai produk . bedak pun tak pakai . kadang-kadang wktu tgh hari n panas terik klit sy merah terutama kat pipi . apa produk yg sesuai ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi @farana , act akak pun xbrape nk taw sgt semua jenis produk. Sbb lain kulit, lain effect dia. Tp farana blh cube produk yg hydration. Yg utk kekal lembabkan kulit sbb kulit farana ni jenis cepat sun burn means kering. Mybe blh try hadalabo. Insyaallah :)

      Delete
    2. Hi @farana , act akak pun xbrape nk taw sgt semua jenis produk. Sbb lain kulit, lain effect dia. Tp farana blh cube produk yg hydration. Yg utk kekal lembabkan kulit sbb kulit farana ni jenis cepat sun burn means kering. Mybe blh try hadalabo. Insyaallah :)

      Delete
  5. For men sesuai ta y bio essence Tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try jugak. But better cube yg for men.. sbb kulit perempuan ngn lelaki lain.. :)

      Delete
  6. muka berjerawat memang x boleh pakai krim eahh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seelok2nye jgn lah melainkan utk pelembab.

      Delete
    2. ow okee.. so pelembab gn bedak ap eak yg sesuai tok muke berjerawat?

      Delete
    3. boleh try clean & clear, safi, hadalabo or SKII. try yg affordable dlu. but pelembab plg natural, pakai aloe vera.

      Delete
  7. salam kenal,dya follower sini,jemput singgah my blog ya :)

    ReplyDelete
  8. salam,nak tny kalau muke sensitif,mmg xpakai krim muke ea?mcm krim safi tu xsesuai ke?n ap yg sesuai utk pakai sbb xkn nk kluar umah dgn bare face je,low confident.T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. kalau boleh krim muka tak digalakkan. but depends on oil contains. kalau terlalu oily, so better avoid. kalau balance, boleh je, xde masalah but make sure xterlalu berjemur bwh matahari coz kdg2 dia effect kt kulit. boleh try bb cream or cc cream sbb dia light dr krim muka n foundation. and better b4 that pakai moisturizer or face mist. ok :)

      Delete
  9. Assalamualaikum,
    Inginkan kulit yang sihat, lembap dan lembut bak sutera? Cubalah ‘Bar Kecantikan Marine Essence’ yang diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli untuk memberikan manfaat yang terbaik untuk kulit anda.

    Kelebihan Marine Essence Beauty Bar:

    Garam Buluh
    - Sumber kaya dengan mineral dan antioksidan untuk kulit.
    - Anti-bakteria, anti-alergi, anti-keradangan.

    Pheno-SFE TM (Ekstrak The Pu-erh)
    - Terkenal dengan antioksidan dan sifat-sifat pemulihan untuk menghapuskan radikal bebas yang berbahaya daripada merosakkan sel-sel kulit. (Anti penuaan)
    - Memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit dengan menjaganya agar tetap sihat dan muda untuk masa yang lebih lama.

    Ekstrak Liquorice
    - Mengurangkan perubahan warna kulit dan bintik-bintik hitam.
    - Mencerahkan pigmentasi kulit.

    Minyak Tea Tree
    - Anti-bakteria, anti-kulat.

    Vitamin E
    - Antioksidan, anti-penuaan.
    - Menyembuhkan kulit yang bermasalah dan rosak dengan berkesan.

    Gliserin
    - Tidak mengeringkan kulit. Sebaliknya, ia menarik kelembapan daripada udara ke dalam kulit
    Merupakan pelembap kulit yang terbaik.

    Aloe Vera
    - Kebolehan untuk menyembuhkan dan merangsang pembaharuan sel-sel kulit pada kulit yang bermasalah.

    Hubungi saya segera di 017-6061033 (Whatsapp/SMS) untuk tempahan.

    ReplyDelete
  10. salam.
    Perkongsian yang sangat menarik admin. Menurut kajian dan respon dari pengguna vitamin E, mereka mengatakan bekas parut jerawat serta parut luka hilang dan meninggalkan kulit yang bersih dan cantik selepas mengambil vita E secara oral dan menjadikannya sebagai masker. Ada yang mengambilnya secara konsisten, untuk 3-4 bulan, bukan sahaja parut hilang, malahan jerawat pun dah tak timbul lagi.

    ReplyDelete
  11. jangan kerap sgt tukar2 produk..kita x tau kadang2 ada bahan kimia yg bahaya..boleh jadi lagi teruk nanti mcm kawan sy 7 tahun terseksa dri masalah jerawat biasa smpai muka jadi xserupa org dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ayah najmi. sy setuju. sebab tu sy selitkan jugak pengambilan vit or supplement dan juga green tea. sy amalkan, Alhamdulillah, sekrg bertambah baik.

      Delete
  12. Hi..i pon guna Tanaka White series tapi syg naik jerawat kat dahi..cis..anyone r welcome to read my review and share ur thoughts ;)

    http://missgeek.blogspot.com/2015/09/bio-essence-tanaka-white.html

    ReplyDelete
  13. Saya pun control jerawat dengan supplemen..mekap kenala kurangkan dulu..try rawat dr dalaman dan minum air at least 3liter sehari

    ReplyDelete
  14. Saya pun control jerawat dengan supplemen..mekap kenala kurangkan dulu..try rawat dr dalaman dan minum air at least 3liter sehari

    ReplyDelete
  15. Saya pun control jerawat dengan supplemen..mekap kenala kurangkan dulu..try rawat dr dalaman dan minum air at least 3liter sehari

    ReplyDelete
  16. awk pakai tanaka white satu set ke skli dgn serum ?

    ReplyDelete
  17. Nak tanya, kulit Beeha ni after pakai bedak compact silky girl yang sekali foundation tu terus naik jerawat. So macam mna eh? lg satu toner n moisturizer sesuai tak untuk dipakai?

    ReplyDelete
  18. Assalam..just utk bg pandangan kpd sesiapA yg ada masalah kulit sensitif.Bila kulit kita sensitif..maka timbullah oily..then jerawat.Gunalah cleanser yg ada vit e dan tdk berbuih.Jgn kerap cuci muka..krn kulit akan jd kering..then kusam..pastikan muka dicuci dgn bersih..seeloknya guna facial tissue pakai buang.sy ingin share..ramai yg kerap cuci muka krn berpeluh..muka bermyk..tp itu semua andaian kita..rs tdk selesa..seeloknya cuci dgn air suam..insyaallah..mlm plak x pyh nk guna night cream bagai..itu semua x btl..seeloknya pakai oatmeal+madu..sapu dimuka biar kering then bilas..akan terasa nyaman..then tido..pastu jgn lupa mkn supplement dan minum air secukupnya..esoknya cuci muka mcm biasa..then pakai bedak yg ada air mineral..sy kongsi semua ini sbb sy pun alami benda yg sama dgn korang semua..dan skrg kulit sy beransur sihat..

    ReplyDelete
  19. Assalam..just utk bg pandangan kpd sesiapA yg ada masalah kulit sensitif.Bila kulit kita sensitif..maka timbullah oily..then jerawat.Gunalah cleanser yg ada vit e dan tdk berbuih.Jgn kerap cuci muka..krn kulit akan jd kering..then kusam..pastikan muka dicuci dgn bersih..seeloknya guna facial tissue pakai buang.sy ingin share..ramai yg kerap cuci muka krn berpeluh..muka bermyk..tp itu semua andaian kita..rs tdk selesa..seeloknya cuci dgn air suam..insyaallah..mlm plak x pyh nk guna night cream bagai..itu semua x btl..seeloknya pakai oatmeal+madu..sapu dimuka biar kering then bilas..akan terasa nyaman..then tido..pastu jgn lupa mkn supplement dan minum air secukupnya..esoknya cuci muka mcm biasa..then pakai bedak yg ada air mineral..sy kongsi semua ini sbb sy pun alami benda yg sama dgn korang semua..dan skrg kulit sy beransur sihat..

    ReplyDelete
  20. salam kenal semua...
    hope dpt follow my block
    alongsya.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum.. Saya pun seorang yg berkulit sensetif.. Kulit kering and dh try tanaka bio essence ni.. Tapi xde la nmpk apa2 lagi.. Kulit sgt sensitive dgn air cond..dh sebulan kulit kering ni xbaik2..pedih bila letak honey bee as moisturizer...ada jugak la ambik vitamin c as supplements.. anyone ada tips utk kurangkan kulit kering ni..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try sapu minyak kelapa dara dan if mampu telan, ambil satu sudu sehari. make sure yg 100% pure ye.

      Delete
    2. saya pun kulit sensitif + kering..kulit merah2 mcm udang kena bakar.kdg2 rs gatal kt pipi,dahi..mmg sgt2 tak selesa.saya sapu honey bee as moisturizer mula2 pedih tp lama2 ok..pencuci muka saya guna produk simple

      Delete
  22. Hi semua, sya ni kulit sensitif n berminyak... banyak dah produk pakai tapi setiap kali pakai tahan 2-3 bulan.. last2 saya g pakar kulit n dia suggest Neostrata tp produk ni hanya dijual di clinic sahaja.. so far Alhamduilillah... mungkin sesuai dgn saya cuma kalo malam tertidur tak bersihkan muka tu naikla jerawat even pakai bedak compact je siang..

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum.

    Kepada anda yang memiliki kulit sensitif tu, boleh cuba produk Paul Penders.

    Produk ni sgt sesuai utk semua jenis kulit.

    Certified 100% AVA Vegetarian, pure natural n organic, 100 yo LevensESSENTIE Gold - 22 herb extract (ini resepi rahsia sejak turun temurun) and never tested on animals sb produk ni test kat manusia.

    Untuk info lanjut, boleh lawat website: www.paulpendersmalaysia.com
    Atau fb page: Paul Penders Putrajaya
    Atau sms/call/wa/telegram: 013-3257583
    Utk sebarang pertanyaan terus/tempahan.

    Anugerah dari Alam. Pasti berbaloi.

    Terima kasih. Assalamualaikum.

    ReplyDelete
  24. Assalamulaikum. saya tak sure lah kulit saya ni sensitive or dry kan. Tapi kulit saya akan menggelupas kalau saya pakai pencuci muka, pelembab, bedak atau pape product lah. Lepas saya pakai krim dari pharmacy, Alhamdulillah lah gelupas tu dah hilang. tapi kulit jadi lopang lopang sbb warna kulit tak sekata. Macam mana nak kulit tu sekata balik? Dah berapa bulan saya tak pakai pape sbb takut gelupas makin teruk. Saya perlu kekalkan muka dgn tanpa product atau ada product yg saya mungkin boleh cuba pakai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, warna kulit tak sekata tu melibatkan melanin kulit, jadi for better result, sy suggest gi klinik pakar kulit utk cari solution since kebanyakkan product yang awk pakai tak sesuai sbb kemungkinan awk ade mslh kulit yg product dgk drugstor tak dpt membantu :)

      Delete
    2. Boleh saya tahu krim apa ye yang awak pakai dari farmasi?

      Delete
  25. Assalamualaikum.Saya tak pasti masalah kulit saya. Tapi dahi saya ada jerawat pasir. Dan pipi kiri kanan saya ada jerawat timbul mcm bintat (jerawat tiada mata). Then bila saya practical duduk dalam aircond, tambah pula masalah kulit sangat kering. Saya berjumpa dr, dr bagi facial wash dan moistrizer (floxia paris) . Baru seminggu saya guna,kdg kdg kulit saya rasa pedih. Adakah skincare tersebut tidak sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. if dah refer doc, better bila rase pedih, jumpe balik doc tu mntk pandangan. samada kulit tak sesuai atau bahan dlm pencuci or moist tu kulit xblh terima.

      Delete