HaTy CuMeL :)

pensyarah gagalkan pelajar Universiti???kenape??

assalamualaikum olzz..
hyee!wahhh..ary nie dr pagi lea kat luaq..p "bersiar-siar" ngn tok mak ngn tok bah..balik2 jee trus uat apam kukus..haha..ape demam laa lea niee..btw..dalam kereta td..lea mesej ngan ayah lea..wahh!mesej macam ngan pakwe jee..siap bergurau senda..tp agak rase cm ditegur jugax laa..haha..nak taw kenape..?ade kene mengene ngan tajuk entry lea nie..




lea punyaa la panjang mesej ayah lea,last2 ayah lea juz balas "hahaha"..aduhh..tension gax lea td..then lea balas mesej ayah "ayah nie,gelak plakk"..then ayah lea kap.."mesej bukan main panjang tapi semua short form..macam mane nak lulus exam"..then lea tnye ayah lea..kenapa..
then keluar la satu news yang agak "gegel"..ayah lea kap,hari nie ade kuaq berita sal pensyarah gagalkan pelajar universiti...uihh..gile ke ape pensyarah tuu,budak universiti sume brilian2 pee..jap2..tp takkn pensyarah suke2 je nak gagalkan pelajar kann..mane ade pensyarah nak tengok anak didik mereka gagal...
jadinya lea teruskanlah dengar debat ayah lea,rupanya pensyarah gagalkan pelajar universiti sebab jawab exam gunakan singkatan macam sms..yelaa..tengok cara kite,ehh..contohnye lea la..mesej or entry-entry lea..bnyak yang short form,dengaq citer dyeorg gnekan pekataan2 cam niee la jawab exam..katenye sebab terbiasa menggunakan perkataan-perkataan berikut..lea pun kadang-kadang terfikir pasal tuu..tp xpenah plak laa lea nak tulis short2 mcm lea sms or update entry lea..coz kite sendiri pun boleh pk..tuu exam..bkn men tulis2 email or surat2 cinte,,ape ingat pensyarah tuu kawan-kawan korang kee nak tulis short2 cmtuu..
jadinye..ayah lea kap,jadikannye pengajaran..walaupun lea tak uat cmtu..even lea da proofkan yang bahasa malaysia lea memang terbaik!(kene terbaiklaa..law x..xpayah jd anak melayu..ibu lea kap)
tapi kene mentionkan diri..jgn samekan exam ngn cara kite sms..sbb diri sendiri yang susahh..
jadinye lea sentiase beringat2..
buat kawan-kawan,cara kita sms dengan jawab exam,kita kena asingkan.tak salah penggunaan short form..mungkin memudahkan kalau kita kena buat notes yang panjang 1kilometer tu and dapat la save kredit kalau sms but cuma gunakan untuk "kesempoian" jee..bukan mase exam ye..
exam buat cara exam..if sape-sape yang dah buat macam tu,better jadikannye pengajaran..n try to avoid this kind of mistake..because you gonna regret it.yeah!
"renung-renungkan dan selamat beramal!"

2 comments:

  1. yeap...skong lea...
    ingt xm tu mcm msg awek/balak ka???haha

    ReplyDelete
  2. haha..btol2..trimas bab setuju..:)

    ReplyDelete